فکت چک | Fact-Check
در میان انبوه فواید فضای مجازی اما گسترش اطلاعات نادرست و فریبکاری (misinformationand hoaxes) به خصوص با اتکا بر رسانه های اجتماعی در حال افزایش می باشد. پیش از این روزنامه نگاران در برابر مسائل بزرگ و چندبعدی از روزنامه نگاری تحقیقی و دقیق (investigative and precision journalism) بهره می بردند و نتایج تلاش های خود را در رسانه های بزرگ منتشر می کردند. اما در فضای گسترده سایبری دیگر آن سنت های قبلی حاکم و البته کارا نیست. {هر چند بنای اصلی جریان های امروزین بر روی دوش تخصص های بنیادین گذشته باشد.}
اَشکال جدید داستان سرایی (storytelling) با جذابیت های چند رسانه ای، جعل عمیق (deepfake) و انواع تولید و تحریف عمدی پیام (disinformation) منجر به اغتشاش اطلاعاتی شود که روزنامه نگاری نوین را ملزم به بهره گیری از ابزار، روش و نیروی انسانی خاص می کند.
فکت چکینگ و راستی آزمایی سعی در پالایش محیط اطلاعاتی از هرگونه گمراهسازی عمدی و سهوی دارد تا از حوزه عاطفی، شناختی و رفتاری کاربران محافظت کرده و نسبت به فریفته شدن آنان از سوی جریان های سوءاستفاده گر، منفعت طلب یا هیجان طلب و حتی شوخ داخلی و خارجی جلوگیری کند.
فکت چک یا صحت سنجی عبارت است از انجام تمام فرآیندهای لازم برای تعیین اینکه آیا یک خبر (یا بخشی از اطلاعات) با واقعیت مطابقت دارد یا دستکاری شده است یا کاملا نادرست است. (1)
Caja, R.F. El fact checking. Las agencias de verificación de noticias en España. Boletín IEEE 2020, 6
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.