رقابت تلگرام و اینستاگرام با رسانه های سنتی در ایجادهویت کودکان
نقلاب ارتباطی در عصر حاضر بر ابعاد مختلف زندگی انسان آثار فراوانی بر جای گذاشته که از مهمترین آنها میتوان به رسوخ فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی در هویت ملی افراد اشاره کرد؛ اثرگذاری که در خصوص نوجوانان قابلتاملتر به نظر میرسد.
با توجه به این که نوجوانان در سنین هویتیابی به سر میبرند و آن را از طریق کشف و جستوجو بنا میکنند و نیز رسانههای جدید امکان این جستوجو را در اختیارشان قرار میدهند، لازم است تاثیر این رسانهها بر شکلگیری هویت ملی آنها مورد مطالعه قرار گیرد.
به عبارتی دیگر، شناخت واقعی و عملی نوجوانان که آیندهداران این کشورند و حل مسائل آنان، مستلزم بررسی ابعاد مختلف تاثیرگذاری و تاثیرپذیریشان از رسانهها (سنتی و نوین) است. در این پیوند، غلامعلی فرجزاده و علی جعفری در مقالهای با عنوان «تجارب زیسته نوجوانان از نقش رسانههای سنتی و نوین در هویت ملی» [۱] به این موضوع پرداختهاند. جامعه آماری پژوهش نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال شهر اردبیل بوده است. در ادامه بخشهایی از این پژوهش و نتایج آن را میخوانیم:
ارتباط رسانههای نوین با هویت ملی
در دنیای امروز، عواملی که بر هویت افراد تاثیر میگذارد تنها به خانواده، مدرسه، دوستان و حتی محیط زندگی فرد محدود نمیشود، بلکه عناصر جدیدی مانند تکنولوژی با شکلدهی به ارتباطات فرد میتواند بر هویت افراد و هویت ملی آنها اثربخش باشد. فناوریهای نوین و در راس آنها اینترنت، با ایجاد محیطهایی چون وب سایت، چت روم و… و همچنین ایجاد اجتماعات مجازی که فاقد ثبات و پایداری و مکانیسم نیرومند در زمینه کنترل هویتهای خاص اجتماعی هستند، زمینه را برای ارتباط، تبادل اطلاعات و تجربیات افراد در خارج از فضای ارتباطی مستقیم و واقعی فراهم ساخته است. مطالعات موجود نشان میدهد که رشد و گسترش تکنولوژیهای ارتباطی عامل عمدهای در شکلگیری تجدد و فرایند جهانی شدن و به دنبال آن، هویت ملی بوده است.
افراد با منابع هویتیابی متکثری روبهرو هستند و هویتیابی شکلی غیرمحلی و جهانی یافته است. بر این اساس، به نظر میرسد در عصر جدید، یکی از ابزارهایی که از طریق جامعهپذیری میتواند بر هویت فردی و اجتماعی فرد تاثیر گذارد رسانهها (نوین و سنتی) هستند.
رسانهها بنابر خواست صاحبان و سهامداران و مدیران آنها در هویت ملی مخاطبان تاثیر مثبت یا منفی دارند. رسانهها به بازسازی فرهنگ، افکار و عقاید موجود در جامعه میپردازند و به آنها استحکام میبخشند از این نگاه، رسانهها بر شناخت مردم تاثیر میگذارند؛ یعنی به مردم میگویند چه موضوعاتی مهم به نظر میرسند. تغییرات نظام ارتباطی و ظهور رسانههای نوین همچون اینترنت، خود به ایجاد منابع جدید هویتسازی و تغییرات اساسی در آن انجامیده است. به این دلیل در دوران معاصر، معمای هویت بیش از هر عصری، آدمی را به خود مشغول کرده است.
اگر رسانههای چاپی، انسان عهد مدرن را به سمت هویتی پایدار و معین رهنمون میساختند، دادهها و اطلاعات اینترنت و رسانههای الکترونیکی جدید هویت کاربران را میسازند؛ هویتی که کاملا سیال و تغییرپذیر است.
پیشرفت در فناوریهای ارتباطی به عنوان مهمترین منبع تجربه باواسطه در فرایند هویتیابی، تاثیری عظیم بر هویت شخصی و همچنین، ساختارهای روابط اجتماعی بر جای گذاشته است. با توسعه وسایل ارتباط جمعی، به ویژه ارتباطات الکترونیکی، تداخل توسعه هویت شخصی و نظامهای اجتماعی تا حد موازین و معیارهای عام و جهانی، بیش از پیش محسوس شده است.
رسانهها ارزشها و هنجارهای اجتماعی و فرهنگی را از نسلی به نسل دیگر منتقل میکنند. رسانهها میتوانند موجب تثبیت هویت ملی یا هویتیابی شوند برخی از جامعهشناسان بر این باورند که رسانههای نو موجب گسست جدی در میان هویت جامعه و تضعیف هویت ملی میشوند.
وارسی نقش رسانههای سنتی و نوین بر هویت ملی نوجوانان
طبق پژوهش حاضر، رسانههای سنتی فراوانی کمتری را از نظر مصاحبهشوندگان نوجوان (تجارب خودزیسته گروه سنی ١٢ تا ١٨ سال؛ نوجوانی ثانویه) در مولفههای آگاهیبخش و برسازنده هویت ملی نوجوانان دارند؛ به طوری که میتوان گفت آگاهی فرهنگی با ١۶ فراوانی، آگاهی تاریخی با ١۴ فراوانی، آگاهی اجتماعی با ١٨ فراوانی و آگاهی سیاسی با ١٧ فراوانی مورد توجه نوجوانان بوده است؛ یعنی بیشترین فراوانی دادهای رسانههای سنتی در آگاهی بخشی اجتماعی و کمترین فراوانی مربوط به آگاهی تاریخی هویت ملی نوجوانان است.
ازنظر نگرش (منفی، مثبت و خنثی) نیز رسانههای سنتی نسبت به رسانههای اجتماعی فراوانی کمتری را داشته است. هرچند ازنظر نوجوانان شرکتکننده در مصاحبههای روایتی، رسانههای سنتی به ویژه تلویزیون سعی کردهاند نگرش مثبتی (با ١٧ فراوانی) بر روی نوجوانان بگذارند، نگرش منفی ١٢ فراوانی و نگرش خنثی ٩ فراوانی داشته است.
در تحلیل مضمون رفتار نیز رسانههای سنتی به ویژه تلویزیون در شکلدهی به رفتار نوجوانان بالاترین فراوانی دادهای را داشته است تا تغییر و اصلاح رفتار(شکل دهی ٢۶ فراوانی و تغییر/ اصلاح رفتار ١٣ فراوانی).
و اما در وارسی رسانههای نوین، شبکههای اجتماعی بالاترین فراوانی را از نظر مصاحبهشوندگان نوجوان (تجارب خودزیسته گروه سنی ١۵ تا ١٨ سال؛ نوجوانی ثانویه) در تاثیر بر هویت ملی نوجوانان داشته است؛ به طوری که میتوان گفت آگاهی فرهنگی با ١٧ فراوانی، آگاهی تاریخی با ١٨ فراوانی، آگاهی اجتماعی با ٢١ فراوانی و آگاهی سیاسی با ٢۶ فراوانی مورد توجه نوجوانان بوده است. این یعنی بیشترین فراوانی شبکههای اجتماعی در آگاهی بخشی سیاسی بوده و کمترین فراوانی را آگاهی فرهنگی در هویت ملی نوجوانان داشته است.
از نظر نگرش (منفی، مثبت و خنثی) نیز رسانههای نوین نسبت به رسانههای سنتی از فراوانی دادهای بالاتری برخوردار بوده است. هرچند از نظر نوجوانان شرکت کننده در مصاحبههای روایتی، رسانه های نوین به ویژه تلگرام و اینستاگرام نگرش منفی (با ٢٨ فراوانی) بر روی هویت ملی نوجوانان داشته است، نگرش مثبت ١٨ فراوانی و نگرش خنثی ١٢ فراوانی داشته است. باید گفت در بین نوجوانان نسبت به هویت ملی، نگرش منفی و مخرب فراوانی بیشتری را داشته است.
در تحلیل مضمون رفتار نیز شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام، واتساپ و تلگرام در شکلدهی به رفتار و اصلاح رفتار نوجوانان بیشترین فراوانی دادهای را داشته است (شکل دهی ٢١ فراوانی و تغییر/ اصلاح رفتار ٢٢ فراوانی).
استان زنجان انتخابات ایرنا بسیج دانشجویی بسیج هنرمندان تیک تاک جام جم جبهه مقاومت جریان شناسی جنگ جهانی رسانه ای جنگ روایت ها جنگ شناختی جهاد تبیین خبر جعلی خبرگزاری دانشجو خبرگزاری صداوسیما خبرگزاری مهر دانشگاه امام صادق رسانه روابط عمومی سراج سلبریتی سندروم های فضای مجازی سواد رسانه سواد رسانه ای شارلی ابدو شبکه های اجتماعی صفحه اختصاصی طوفان الاقصی غزه فضای مجازی فلسطین فکت چک قدس آنلاین محمد لسانی نسل زد نمایشگاه رسانههای ایران همشهری هوش مصنوعی والدین و حضور فرزندان در شبکه های اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ژورنالیسم کارگاه سواد رسانه کارگاه سواد رسانه ای کانون پرورش فکری
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
اپل و متا از پیمان هوش مصنوعی امتناع کردند
13 بازدید
-
حذف رسانه های روسیه در تیک تاک
13 بازدید
-
متا از قوانین هوش مصنوعی اروپا سر باز زد
15 بازدید
-
هوش مصنوعی در بازار جهانی رکورد می زند
11 بازدید
-
سم آلتمن:منتظر ابرهوش مصنوعی باشید
15 بازدید
-
حکمرانی هوش مصنوعی موضوع همکاری سازمان ملل با سازمان توسعه اقتصاد
12 بازدید